Зимна техническа подготовка на пещерните спасители

В периода от 1 до 4 март 2019 г. се проведе планираната зимна техническа подготовка на пещерните спасители, включена в държавния спортен календар на Българска федерация по спелеология и част от традиционната тренировъчна дейност на пещерните спасители.

За място бе избрана хижа Плевен, намираща се в Стара планина, под връх Ботев, от северната му страна, в района на резерват „Северен Джендем“.

В зимната подготовка участваха над 40 спасители и стажант-спасители от 15 пещерни клуба от цялата страна.

Основните цели бяха свързани с подобряване уменията на спасителите в условията на зимна планина и използването на специфична зимна екипировка (ски с повдигащи се пети – така наречените панти, снегоходки и др.), зимни преходи с проникване в пещера и изкачване до връх Ботев.

Поради неблагоприятни метеорологични условия – мъгла и снеговалеж, планираното изкачване до връх Ботев не беше осъществено, с цел избягване на опасности. Една част от пещерните спасители направи изкачване до Млечния чал, но силния вятър и навяванията възпрепятстваха по-нататъшното им придвижване до връх Ботев.

В рамките на зимната подготовка се извърши и преход до местността „Водните дупки“ с влизане в пещерата. Преди това, на подходящ склон, в близост до входа на пещерата, се направи лавинен профил. По този начин опитно бе доказано, че дори и в гористи местности падат лавини, факт забелязан на няколко места по пътеката към „Водните дупки“.

На 4 март, края на зимната техническа подготовка, времето се оправи и част от спасителите останаха, за да се порадват на последните хубави снежни дни.

Споделяне