Пролетен курс 2016 по пещерно дело на ПКСУ София

И тази пролет Пещерен клуб и спелео училище София организира курс по пещерно дело.

Ако искате да научите какво представляват пещерите, от къде са се появили, как да ги посещавате безопасно – независимо дали са хоризонтални, вертикални или водни, има ли съкровища в тях или триглави лами 😉 то добре сте дошли на точното място.

Пещерният курс на ПКСУ София продължава около 3 месеца и включва лекции и практики всяка седмица.

Начало на курса: 9 март 2016 г.

Продължителност: около 3 месеца

Край и изпит: 11-12 юни 2016 г.

Какво ще се случва по време на нашия курс:
За около 3 месеца – всеки уикенд ще имаме практики по скали и пещери.

1 ден през седмицата (сряда, след работно време) ще имаме теоретични занятия (лекции).

Ще ви научим как да се движите по въже не само надолу на рапели, а и нагоре на самоход (така наречената техника на единичното въже); как да връзвате възли, така че да висите спокойно на тях без да се развързват 🙂 как да прониквате безопасно в разнообразни пещери: хоризонтални, вертикални, водни; как се прави карта на пещера; какви пещерни животинки се срещат и приличат ли на извънземни; как да опазваме пещерите и техните обитатели; как да се подготвите за преходи в планината; как се осигурява първа долекарска помощ и още доста нови и интересни неща.

А вечерите около лагерния огън ще си разказваме интересни истории от изминали експедиции по света и у нас, в които сме участвали ние и други наши приятели.

Накрая разбира се ще има изпит и издържалите го ще получат сертификат и карта за завършил курс „Пещерняк”.

Таксата за курса е 120 лв., като може да се заплаща и на вноски.
Включва застраховка и осигуряването на специализирана екипировка за проникване в пещери и пропасти по време на курса: въжета, карабинери, ленти, седалки, каски, осветление.

Не включва лична екипировка: палатки, спални чували, шалтета, дрехи за влизане по пещерите и т.н. В тази част ще има другарска взаимопомощ.

Първата лекция ще е на 9 март 2016 г., сряда в клубното помещение на ул. Кирил и Методий 42. Входът е през двора на сградата. Намира се на първия етаж в дясно зад метална врата с надпис „Клуб на пещерняка“. Среща в 18:45 ч. в двора отпред.

Тогава ще ви разкажем кои сме, с какво се занимаваме, от къде си носим кал и в какво се забъркахте.

Инструктори ще ви бъдат: Антония Влайкова, Никола Дончев – Джонсън и Енчо Енчев.
И тъй като ходенето по пещери е колективно занимание и изисква работа в екип, то всички от клуба ще се включват и помагат активно.

За повече информация и записване:
mailbox [ at ] pk-sofia.com или на телефон 0888 688 999 – Тони (Антония Влайкова).

Споделяне