Покана за експедиция „Мая Арапит 2019“

Пещерен клуб и спелео училище „София” и Българска федерация по спелеология Ви канят да участвате в експедиция „Мая Арапит 2019“, включена в международния календарен план на БФСп.

Време на провеждане: 27 юли – 11 август 2019 г.

Пещерата Мая Арапит е открита от албански алпинисти в основата на едноименния връх, намиращ се в Северна Албания през далечната 1990 година. След покана от албанска страна е организирана българска експедиция през 1991 г., при която е достигнато стеснение в едната посока и сифон в друга посока. През 2007 г. се подновяват изследванията на пещерата, при които е преминат сифона и се разширява стеснението, след което пещерата се развива във възходяща посока.

В периода 2007 – 2018 г. са проведени 10 национални и клубни експедиции, при които Мая Арапит е развита до +387 м и -26 м.

Цели и задачи

  • По време на проучвателно ходене през 2018 г. е открит евентуален път за преминаване във височина (+387 м). Открит е страничен приток на вода през скална формация, през която има въздушно течение. Успешното преминаване е стъпка към по нататъчното изследване на цялата система. Капацитетът на масива е +800  +900 м.
  • Подмяна на телефонен кабел, поставен при експедиция от 2012 г., достигащ до вътрешен лагер (+325 м), който е с лоша чуваемост, а след колектора с никаква.
  • Подмяна на част от стационарно екипираните въжета и парапети в пещерата, които са с видими наранявания.
  • Картиране на новите участъци, които ще бъдат достигнати и допълването им в картата на пещерата.

Условия за участие и финансиране

Експедицията е включена в международния календарен план на БФСп.

Разходите за храна и обща екипировка се поемат от БФСп.

За сметка на участниците са пътните разходи и медицинската застраховка. Приблизителната стойност на персоналните разходи е 80 лв. на човек (при 4 човека в автомобил по маршрут София – Дебър – Шкодра – Тет  и обратно).

Приоритетно ще се разглеждат заявки на участници за целия период на експедицията, като разбира се е възможно и участие за по малко дни. Окончателният състав ще бъде избран от ръководството на експедицията.

Молим, желаещите да бъдат включени в състава на проявата да заявят това в срок до 16 юли, попълвайки приложената заявка и изпращайки я на адрес: bfs@speleo-bg.org и  kiten@gbg.bg

Предварителен план

26 юли – петък вечер заминаване от България.

27 юли – пристигане в Шкодра, пазаруване на храна за експедицията и придвижване до Тет.

28 юли – подготовка на багаж и пренасянето му до базовия лагер, организиране на лагера.

29 юли – 7 август – експедиционна дейност.

8-10 август – събиране лагер, сваляне на инвентар до Тет, пране на екипировка.

11 август – отпътуване към България.

Допълнителна информация

Участниците трябва да си подготвят екипировка за базов лагер и студени, влажни пещери. Температурата в пещерата е 2-5 градуса. PVC гащеризоните са препоръчителни.

Разстоянието от мястото на достигане с джип до лагера е около час.

Експедиция „Мая Арапит 2019“ се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на Пещерен клуб и спелео училище „София”, и е част от международния календарен план на БФСп за 2019 година. Проявата се осъществява с частичната финансова подкрепа на Министерство на младежта и спорта (ММС) по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Споделяне