Пещерно-изследователска експедиция в едни от най-големите пещери в света „Мулу 2019“

Международна експедиция от спелеолози и учени ще изучи тайните на едни от най-големите пещери на света и техните екосистеми. Експедицията, организирана от членове на спелео клуб СНЦ „НЕПИАСТ“ – Бургас и Българска федерация по спелеология ще се проведе от 1 до 26 юли 2019 година в Национален парк „Мулу“, остров Борнео, Провинция Саравак, Малайзия.

Разположен в малайзийската част на остров Борнео, парк Мулу съхранява едни от последните неизследвани дъждовни гори. Паркът е изключително трудно достъпен поради липсата на пътища и изисква отлична физическа подготовка заради силно пресечения терен, вариращ от 50 до 2377 м.н.в.

Пещерите на парк Мулу се характеризират с голям обем, лабиринтен характер и пълноводни подземни реки. Най-голямата описана пещерна система е Clearwater с над 227 км картирани части до 2018, което я нарежда на трето място в света. Залата „Sarawak” в пещерата Deer cave е най-голямата известна пещерна зала в света. Мащабите й са толкова големи, че с лекота се побират 40 самолета боинг 474. В пещерите на парка живеят огромни колонии на прилепи и бързолети – няколко милиона прилепа излизат всяка вечер от пещерата Deer cave, като представляват едно от най-големите струпвания на бозайници, познато на науката.

Въпреки многобройните проучвания на района, все още голяма част от парка е непозната и ежегодно продължават да се правят нови открития. Само 10% от парка и 5% от пещерите са отворени за посещение. Останалите 90% от територията на парка са все още обект на проучвания, с една част от които ще допринесе и нашата експедиция.

Целта на експедицията е проучване на пещери в карстовия район на Национален парк Мулу в Малайзия, където се намират някои от най-дългите и обемни пещери в света.

По време на експедицията ще бъдат посетени пещерните системи “Deer cave” (пещерата, приютила над 2 млн. прилепи), „Clearwater”, “Good luck cave” и др. и ще бъде извършено проучване на подземните екосистеми. Освен изследователска дейност, по време на експедицията ще бъде направено екологично изследване на подземните води. Целта ни е да проследим преноса на хранителни вещества от подземните реки към дъждовната гора. Експедицията е част от международен проект за проучване на подземните води и е подкрепена от международни фондации – „National Geographic”, “Bat Conservation International”, “The explorers club” в партньорство с Българската Федерация по Спелеология.

Участници в експедицията

България

Станимира Делева (СНЦ НЕПИАСТ – Бургас)
Ангел Иванов (СНЦ НЕПИАСТ – Бургас)
Ния Тошкова (ПКСУ „София“)
Виолета Желязкова (ПКСУ „София“)
Петьо Савов (СНЦ НЕПИАСТ – Бургас)
Борис Димитров (СНЦ НЕПИАСТ – Бургас)
Д-р Огнян Тодоров (Регионален Природонаучен Музей – Пловдив)
Светлозара Казанджиева (Регионален Природонаучен Музей – Пловдив)

Международни участници

Фердинанд Салазар (Grupo Espeleologico Anthros – Costa Rica)
Кристиян Кастилио Салазар (Grupo Espeleologico Anthros – Costa Rica)
Проф. Глориана Чавери (Universidad de Costa Rica)
Д-р Мария Сагот (OSWEGO state University of New York)
Аманда Севидж (Smithsonian Tropical Research Institute – Panama)

Експедиция „Мулу 2019“ се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на Спелео клуб СНЦ „НЕПИАСТ”, и е част от международния календарен план на БФСп за 2019 година. Проявата се осъществява с частичната финансова подкрепа на Министерство на младежта и спорта (ММС) по „Програма за развитие на спорта за всички за 2019 г.“. Експедицията е съфинансирана от „National Geographic”, “Bat Conservation International”, “The explorers club”.

За контакти: Станимира Делева, ръководител на проявата stanimira.deleva@gmail.com

Сайт на експедицията: https://mulu2019.bruncabats.info

Страница на експедицията: https://www.facebook.com/caveecology

Споделяне