Покана за експедиция „Тененгебирге 2019”

Експедиция „Тененгебирге 2019“ година ще се проведе в периода: 17 август – 8 септември 2019 г.

Организатори са Българска федерация по спелеология и Пещерен клуб и спелео училище „София“.

Основните експедиционни цели са:

  • Продължаване на проучванията в пещера S20 (открита през 1983 г. и проучeна до -555 м, като не е достигнато дъно; През 2018 бяха открити нови части на -490 и на -300 м, които не са проучени до край.

Според броя участници и времето, допълнителните цели са:

  • Прекартиране и търсене на нови части в S01 (-584 м) и S02 (-460 м), тъй като няма изцяло запазени данни;
  • Проверка и картиране на потенциални нови пещери;
  • Прекартиране на някои от известните вече пещери, започващи с S, за които няма запазени данни.

Всички желаещи за участие в експедиция „Тенегебирге 2019”, моля, да попълнят приложения регистрационен формуляр и да го върнат до 21 юли на ел. поща: bfs@speleo-bg.org.

Данните в регистрационния формуляр са необходими за застраховки на участниците и разрешителни за работа на територията на природен резерват „Тенегебирге“.

Условия за участие и финансиране

Експедицията е включена в международния календарен план на БФСп и има одобрено финансиране, в което влизат: обща екипировка за проникване и изследване на пещери, храна, обща аптечка и др. консумативи за периода на експедицията.

Не влизат пътните разходи на участниците от България до Австрия и обратно. Средно пътните разходи са около 150 лв. на човек. 

Приоритетно ще се разглеждат заявки на участници за целия период на експедицията, като разбира се е възможно участие и за по-малко дни. Общият брой участници няма да надвишава 16, а окончателния състав ще бъде избран от ръководството на експедицията.

Предварителен план

17 август – отпътуване от България.

18 август  – пристигане в Австрия, село Обершефау.

19-21 август – подготовка на багажа и пренасянето му до базовия лагер, изнасяне на багаж и подреждане на базов лагер, начало на проучвателните дейности.

22 август – 4 септември – експедиционна дейност: проучване, изследване, картиране на пещери.

4-6 септември – разекипиране на обектите; сваляне на багажа към Обершефау; пране на инвентар.

7 септември – отпътуване към България.

В зависимост от броя участници, метеорологични или други условия, е възможна промяна на плана за последните дни.

Допълнителна информация

Участниците трябва да си подготвят подходяща екипировка за базов лагер и за работа в студени, алпийски пещери с течаща вода. Имайте предвид, че температурите в изследваните пещери варират между 0 и 3 градуса.

На повърхността температурите може да достигат до 30 градуса през деня и да паднат до отрицателни стойности нощно време. Може да има проливни дъждове, ветрове и дори сняг.

Паркингът в с. Обершефау е на около 550 мнв, а базовият лагер на около 1550. Преходът пеша с багаж отнема около 3.5 – 4 часа, предимно по черен път и добре маркирана пътека.

В лагера има постоянно течаща река.

Експедиция „Тененгебирге 2019“ се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на Пещерен клуб и спелео училище „София”, и е част от международния календарен план на БФСп за 2019 година. Проявата се осъществява с частичната финансова подкрепа на Министерство на младежта и спорта (ММС) по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Споделяне