Национално състезание за купа „Казанлък 2019″

Национално състезание за купа „Казанлък 2019“ представлява скоростно преминаване на екипирана въжена система, използвана при проникване във вертикални пещери, включваща следните елементи:

  • изкачване (до височина 10 м) с едно междинно прехвърляне;
  • хоризонтален парапет (с 2 закрепвания);
  • слизане до 6 м през пандюл;
  • изкачване на класика със самоосигуровка (отново до 10 м);
  • преминаване през парапет (с 3 закрепвания);
  • слизане по стълба със самоосигуровка.

Обща дължина на трасето около 60 метра.

Таз година състезанието се проведе на 18 май 2019 г., (събота) от 12 часа на изкуствената алпийска стена, намираща се на ул. „Капрони“ № 1 (в северната част на града до Младежкия дом).

Във връзка с провеждането му предварително се извършиха следните дейности:

  • Подаване на заявление до Община Казанлък за предоставяне ползването на изкуствената алпийска стена и електрическо захранване необходимо за озвучителната техника.
  • Осигуряване на награден фонд, медали, купи, грамоти и материални награди за първите трима мъже и жени.
  • Планиране на маршрута, осигуряване на необходимия инвентар, предварително тестване на системата.

На 18 май преди обяд беше подготвена системата за състезанието и осигурени всички други технически мерки за нормалното му протичане. По план беше проведена техническа конференция за запознаване на участниците с трасето, по което ще преминават и за какво ще се начислява наказателно време.

В 12 часа бе даден старт на състезанието, в което взеха участие 14 души от четири клуба – СК „Саламандър“ – Стара Загора, ПК „Стринава“ – Дряново, НЕПИАСТ – Бургас и ПК „Казанлък“.

Най-добро време при жените постигна Десислава Стоянова 6,33 мин, следвана от Марта Пашовска 23,18 мин и Станислава Кескинова 24,35 мин.

При мъжете най-добър резултат показа Тодор Иванов 7,52 мин, следван от Кемал Рамадан 8,05 мин и Артьом Тарасов 9,31 мин.

Заслужава си да отбележим и участие на ветерана-пещерняк Пенчо с време 16,40 мин, както и провеждане на демонстрация по прихващане и сваляне на пострадал.

Състезанието е част от държавния спортен календар на БФСП и се финансира частично от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Споделяне