Експедиция „Злостен 2019“

Експедиция „Злостен 2019“ се организира в периода от 03 до 06 май 2019 г. В проявата взеха участие 19 пещерняци от четири клуба.

В рамките на експедицията бяха направени два обхода в местностите „Злостен“ и „Али Баба“. По време на обходите бяха набелязани и снети GPS координати на перспективни обекти за бъдещи проучвания.

Бяха осъществени общо шест прониквания в пещерите „Мъгливата“, „Академик“, „Ледника“ и „Черешата“. Проникването в пещера „Мъгливата“ бе извършено съвместно със спелеолози от Украйна, които участваха в експедиция, провеждаща се по същото време в района. Участниците от експедицията се запознаха с украинската легенда в спелеологията Юри Касиян, един от откривателите и изследователите на доскоро най-дълбоката пещера в света „Крубер – Вороня“ (една от двете пещери в света с дълбочина над 2 км, изместена през 2018 г. в класацията за най-дълбока пещера от пещера „Верьовкина“ също намираща се в Абхазия).

При проникването в пещера „Черешата“, екипа от спелеолози откри обещаващи непроучени части, които за съжаление не можа да изследва напълно, поради изтичане на контролното време за проникването и изчерпване на разполагаемите въжета.

Цялостно им проучване ще бъде извършено в следващ период.

Експедицията е част от държавния спортен календар на БФСП и се финансира частично от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Споделяне