Национална пещерна експедиция „Мижишница 2019“

Eкспедиция „Мижишница 2019“ се проведе в периода от 27 юли до 4 август 2019 г. в Стрешерския дял на Врачанска планина. Базовият лагер бе изграден на палатки край входа на п. Мижишница, в близост до чешмата в местността Мижишница – един от малкото постоянни водоизточници в тази част на планината. От хижа Леденика до лагера се стига по два основни матшрута: през валога „Влайне“ по маркираната еко-пътека „Планинарство“ (около един час пеша с багаж) или по 7-километров черен път през м. Требежите и Циглеви кошари (каменист – за високопроходими автомобили). За снабдяването на лагера с храна и инвентар основен принос имат участниците с джипове (в началото Д. Стефанова (Ду) и Д. Кожухаров от „Искър“, а по-късно Л. Ковачев от „Пълдин“ , Г. Леков и В. Петров (Док) от „Искър“).

В експедицията участваха (за различни периоди) общо 27 човека от 11 пещерни клуба – седем от „Искър“, петима от МОЕРПА, четирима от „Под Ръбъ”-Церово, двама от СПК „Академик“-София и по един от „Балкан Адвенчър“, „Урвич“, „София“, „Пълдин”-Пловдив, „Стрешеро“-Враца и ICRC-Израел. Най голям брой учасници се събраха към края на експедицията.

Основните ни задачи бяха: да се картират и допроучат новите (от 2007 г.) части на п. Мижишница (и да се свържат в последствие с картировъчните данни от предишните експедиции); да се работи за за разширение и евентуално продължение на пещерите К-1 и К-4 в м. Говедарника, Барки-7 и Барки-8 в м. Барките и др.           

В пещерата Мижишница бяха осъществени общо 4 прониквания.  Най проблематично се оказа първото от тях (28-29.07), при което екипиращата група от трима души (Цветан Остромски, Стоян Петков (Таната) и Ина Барова) на излизане бе блокирана от внезапното прииждане на подземната река (в резултат на завалелия през нощта проливен дъжд) и трябваше да изчака принудително докато се пооттече и направи проходими теснините по пътя към изхода. Излезе към 14 ч.  на 29.07 (след 25 часов престой под земята), малко преди пристигането на спасителната група, задействана от сутринта по сигнал от надземния екип. 

През следващите три дена поради нестабилното време и намаления състав на експедицията се работи основно на обекта К-4.

На 1.08 следобед Цецо Остромски и Лъчо Ковачев влизат отново в Мижишница – до началото на въжетата в новите части за изнасяне на багаж и снимки. В това време Мария Златкова, Таня Медарова, Даниела Първанова (Додо) и Иво Тачев копаят и напредват в дълбочина на К-4, но усещат, макар и слабо, повишена концентрация на CO2.

На 2.08 Мария, Додо, Лъчо и Иво отново са в района на К-4. Освен копането правят обход на Биволарски връх за търсене на нови пещери и обекти. Цецо, Стефан Стефанов и Галя Бочарова правят снимки в Барки-7. Вечерта пристига Герасим Леков, а на другата сутрин – още доста хора (събрахме се в лагера 20 човека).

След преминаването на фронта от запад с незначителни превалявания в ранния следобед, към 16 ч. група от 4 човека с два уреда DISTO-X влязохме за картиране в новите части на Мижишница. За 2.5 часа стигнахме до разбития тесняк в началото на новите части. Оттук надолу започнаха картиране Ювал Собльев и Мирослава Христова. Ефросина Христова (Ефи) и аз (Цецо Остромски), екипирани с по-водоустойчиви пещеризони, продължихме надолу и започнахме картиране от дъното на отвесите нагоре до среща с първата група. После с Ювал слязохме да разекипираме, а Ефи и Мими ни изчакаха на старото дъно (където е по-сухо). Само дето … вече си бяха мокри, та влязоха в употреба алуминиевото фолио и свещ (безценни за такива случаи).

Разекипирахме и изнесохме всичкия багаж (събра се доста) до старото дъно. Надолу останаха на места стари въжета (останали от 2007-2008 г.) и корозирали карабинери, не могат да се свалят и приберат – да не се ползват!

Излязохме сутринта на 4.08 с част от багажа, а Таната и Сашо Лазаров влязоха да приберат остатъка от старото дъно.

В пещера Барки-7 (снимка: Цветан Остромски)

Основни резултати:

  • Детайлно бяха картирани новите части на п. Мижишница, което позволи в последствие сглобяването на цялостната карта на пещерата. Дълбочината й достигна 198 м., нареждайки я на четвърто място сред най-дълбоките в района и на 15-то в България, а дължината й надхвърли 1300 м., с което влезе в списъка на най-дългите пещери в България (над 1 км).
  • Направено бе техническо описание на п. Мижишница.
  • К-4 е удълбочена с 5 метра и дава надежди скоро да се отвори надолу хубава пропаст.
  • Разширен бе входния тесняк на пропастта Ми-4.
  • Намерен е входа на отдавна ‘забравената’ п. Б-6 и са й взети GPS координати.
  • Направени са снимки в пещерите Мижишница и Барки-7.

Експедицията е част от държавния спортен календар на БФСП и се финансира частично от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Гл. Ръководител: Цветан Остромски

Споделяне