Национален технически преглед „Карлуково 2016”

На 6-ти и 7-ми май край с. Карлуково, известно с многобройните пещери, се проведе Национален технически преглед „Карлуково 2016”

В проявите взеха участие над 80 души от 10 клуба от цялата страна.

Техническият преглед е отборно състезание за млади пещерняци, като всеки отбор се състои от двама души. В програмата бяха заложени следните елементи: умения за връзване на възли, преминаване на въжена система и парапет, изготвяне на карта на пещера, оказване на помощ на пострадал във вертикална пещера.

Тази година отборите бяха разделени на две групи: „млади пещерняци“ със стаж под 5 години, и „ветерани“ със стаж над 5 години. Макар и ветераните също да бяха млади, имаха натрупан опит във влизане в пещери, водене на курсове или участие в експедиции.

Състезаваха се общо 8 отбора от следните пещерни клубове: „Черни връх“ (София), „Мездра“, „Луцифер“ (Търговище), „ПКСУ София“ (София).

Класирането беше в две групи: „млади пещерняци“ и „ветерани“.

Вечерта на 7-ми май се състоя награждаване на най-добрите отбори. От „младите пещерняци“ на първо място отбор „Мездрея” от клуб „Мездра“, на 2ро място отбор „Черешка“ от „Черни връх“ и на 3то място отбор „Четиривръх“ от „Черни връх“.

От „ветераните“ най-добре се представи смесеният отбор на Весела Бубова от „Черни връх“ и Никола Енев от „Луцифер“.

Бяха раздадени награди на първите три отбора от „младите пещерняци“:
1во място – 100 м въже, таванни планки и други поощрителни
2ро място – 45 м въже и 4 таванни планки и други поощрителни
3то място – 45 м въже и други поощрителни

Всички останали отбори и състезатели от двете групи също получиха поощрителни награди като спитарници, карабинери, ленти, ваучери за рафтинг, етанолови гелове за отопление на палатка.

Наградите бяха осигурени от магазини за екипировка Алпи, Стената, Аутсайдер и фирма СпелеоГруп.

Събитието бе своеобразен повод за събиране на хора от пещерните клубове от цялата страна, по време на което младите членове на федерацията имаха възможност за изява, запознаване и обмяна на опит между тях и пещерняци, взели участия в предходни технически прегледи през годините.

Бяха посетени и няколко от по-известните пещери в района, като „Свирчовица“, „Черни връх“, „Кръста“ и др.

Снимки от Национален технически преглед „Карлуково 2016”:

Споделяне