Български биоспелеологичен проект в Коста Рика

Изследователският проект „Brunca bats Project”, финансиран от фондация Ръфърд е разработен от Станимира Делева като част от нейната докторантура на тема „Изследване и опазване на пещерни прилепи в регион Брунка, Коста Рика“. Проектът е фокусиран върху проучване и опазване на пещерните прилепи в регион Брунка – югозападната част на Коста Рика. В този регион на Коста Рика е разположена най-голямата карстова зона в страната (185 km2) и най-големият брой известни пещери – 156.

Районът е слабо развит и отдалечен от столицата Сан Хосе, а теренът представлява предимно трудно достъпна вторична дъждовна гора, затова карстът в голямата си част не е изследван, а данни за прилепи почти липсват. Идеята за това проучване се сформира по естествен път като сътрудничество между пещерняци и изследователи на прилепи и ще бъде първото мащабно изследване на пещеролюбиви прилепи в южната част на Коста Рика. Екипът на проекта е съставен от учени от България и Коста Рика. От българска страна участват двама пещерняци – Станимира Делева – пещерен биолог и изследовател на прилепи и Ангел Иванов – инструктор по спелеология и специалист по обработка на научни данни. Заедно с пещерняци от Коста-Риканския пещерен клуб Антрос и професор д-р Глориана Чавери – известен изследовател на прилепи в Университета на Коста Рика, се опитваме да хвърлим повече светлина върху обитателите на пещерите и техните предпочитания към условията на средата. Освен изследователската работа, проектът включва екологично образование и повишаване на капацитета на местни кадри за опазване на пещери.

Досега са проучени 36 пещери и пропасти, а теренната работа продължава. Работата ще приключи през ноември 2016 г., но получаваме доста интересни резултати и се надяваме да удължим проекта и през следващата година.

Обучение за разпознаване на прилепи
Обучение за разпознаване на прилепи

Експедиция в долината „Роман“

Като част от проекта организирахме пещерна експедиция в района на долината „Роман“. През януари 2016 по време на една от командировките ни случайно попаднахме в тази неизследвана от пещерняци територия и за по-малко от два часа отбелязахме десет входа на пещери – всички вертикални. Веднага започнахме да кроим планове как ще се върнем в тази долина с повече екипировка и хора, които да я носят, в период с много почивни дни. Най-голямата ваканция в Коста Рика е периодът преди Великден – Семана Санта – „Светата седмица“. Тогава в цялата страна никой не работи за седмица и всички са свободни да пътуват. Почивката е гарантирана, защото това е сериозен християнски празник. И така естествено дойде решението да организираме експедиция по време на „Светата седмица“ и да поканим всички пещерняци в страната. Това беше моментът и да представим проекта „Brunca Bats” пред по-широк кръг от хора, както и да организираме кратки обучения за методите за проучване на прилепи и пещери. Целта ни беше да обменим знания и опит и да сформираме добър и сплотен екип за теренна работа.

Непозната пропаст

Като част от организацията по експедицията дойде идеята да занесем знамена на държавите от които идваме. Освен местнте костариканци, които сами се наричат „тикоси“ и нас – двамата българи, в нашата група имаше един гражданин на САЩ (гринго), французин и канадец, а по-късно се присъедини и момиче от Еквадор, което правеше експедицията ни сериозно международна. Въпросът беше откъде да намерим българско знаме в една толкова отдалечена страна? Разполагаме само със знаме с джобен размер, което няма да изглежда представително на фона на останалите. Решихме този въпрос генерално като се обърнахме към Почетния консул на република България в Сан Хосе – г-жа Радка Върбанова. Оказа се много приветлива и симпатична млада дама, която с радост ни услужи с две знамена, за което сме ѝ много благодарни. Френско знаме също се намери, макар и импровизирано – залепени един за друг синьо, червено и бяло парче картон. Случайно или не, американското знаме се оказа най-голямо и предизвика дружни негодувания.

Подготвяме багажа за качване на конете

Мястото на лагера беше достигнато след 2 часа ходене пеша, а екипировката – пренесена с помощта на местни хора и три коня. Разположихме се в изоставен обор, който превърнахме в уютен лагер.

Лагерът
Лагерът

В експедицията участваха четиринадесет човека с различен опит в пещерното дело. Всички имаха различни интереси и познания, затова приложихме индивидуален подход. Някои упражняваха екипиране на пропасти, други се включиха активно в картирането, а тези с по-малко опит тренираха техника на единичното въже на дърветата в лагера.

Тренировка на дърво
Тренировка на дърво
В пещерата „Big Mama”
В пещерата „Big Mama”
Изследване на пещерата „Buena Cueva”
Изследване на пещерата „Buena Cueva”

След изчистване на техниката дойде моментът на истинската теренна работа – заедно с участниците открихме, проучихме и картирахме шестнадесет нови пещери, от които само една – хоризонтална, а останалите – пропастни.

Прилепи-вампири (Desmodus rotundus)
Прилепи-вампири (Desmodus rotundus)

Най-дълбоката пропаст е -30 метра. Най-голямата и интересна пещера – Big Mama – „Майката на пещерите“, открита по време на експедицията се оказа дом на пет вида прилепи, сред които прилеп с нос във формата на меч (Lonchorhina aurita).

Редкият прилеп с мечовиден израстък на носа (Lonchorhina aurita)
Редкият прилеп с мечовиден израстък на носа (Lonchorhina aurita)

Във всички пещери бяха изследвани параметрите на средата като температура и влажност на въздуха.

Температурата в пещерите е около 24 градуса по Целзий
Температурата в пещерите е около 24 градуса по Целзий
Пещерното облекло в Коста Рика включва тениска с къс ръкав
Пещерното облекло в Коста Рика включва тениска с къс ръкав

Обстановката на сериозни изследвания беше разведрявана от време на време от групи маймуни-катерици, които любопитно надничаха от клоните на дърветата. В тяхна чест една от пропастите беше наречена „Маймуна-катерица (mono titi)”.

Любопитни маймуни наблюдават работата на пещерняците
Любопитни маймуни наблюдават работата на пещерняците

Резултати от експедицията

Участници:

1. Angel Ivanov – NEPIAST Burgas, Anthros Speleo Group
2. Carlos Goicoecea – Anthros Speleo Group
3. Christian Castillo Salazar – Anthros Speleo Group
4. Gloriana Chaverri – University of Costa Rica
5. Gustavo Quesada – Anthros Speleo Group
6. José Gilbert Badilla – Anthros Speleo Group
7. Karen Miranda – University of Costa Rica
8. Leonard Bayle – Anthros Speleo Group
9. Michael Martinez Bonilla – Anthros Speleo Group
10. Natalia Garita Canet – Anthros Speleo Group
11. Paula Itturalde – University of Costa Rica
12. Richard Solano Quesada – Anthros Speleo Group
13. Scott Trescott – Anthros Speleo Group
14. Stanimira Deleva – NEPIAST Burgas, Anthros Speleo Group

Списък на новооткритите пещери:

1. Cinco Milliones
2. Buena Cueva
3. Pozo Bamboo
4. Pozo Gota de lágrima
5. Pozo Arbol Cadido
6. Pozo Mono Titi
7. Pozo Sapo Gordo
8. Pozo Aprendizajeo
9. Pozo Afrodisiaco
10. Gran Madre
11. Pozo Rays of Luz
12. Pozo Tinamu
13. Pozo Final 02
14. Pozo Final 06
15. Pozo Corto (Cueva Final 07)
16. Cueva Caballo Muerto

Карта на пещерата “Gran Madre”
Карта на пещерата “Gran Madre”

Надяваме се, че хората, участвали в експедицията са вдъхновени да станaт част от нашия екип от изследователи и ще продължат да разкриват тайните на подземния свят на Коста Рика.

Нагоре
Нагоре
Група от прилепи
Група от прилепи

За контакти:
Станимира Делева,
Ръководител на проект „Brunca Bats Project“
info@bruncabats.info
www.bruncabats.info

Споделяне