С много награди и емоции премина Национално състезание за купа „Казанлък 2018“

В разгара на розовата кампания, когато мнозина хора от ранни зори тръгваха да събират розов цвят из казанлъшката долина, група явно скучаещи младежи и част от ветераните решиха да си направят поредното национално събиране.

За тази цел в горещия майски ден на 26.05.2018 г., Пещерен клуб „Казанлък“ при ТД „Орлово гнездо“, с подкрепата на Българска федерация по спелеология и Министерство на младежта и спорта, организираха уникално за града ни Национално състезание по пещерно-приложни дисциплини, на която присъстваха над петдесет пещерняци и алпинисти от девет клуба.

Подобна надпревара не се е организирала от преди двайсет години, а и сега спонсорите на състезанието се погрижиха да бъде значително по-примамливо за участие.

В групата на начинаещите взеха участие девет деца. В оспорваната надпревара за скоростно изкачване на 10-метрова пещерна стълба най-добро време показа Ана-Мария Бонева – 34 секунди, следвана от Даниел Димитров – 44 секунди и Даниел Петров – 46 секунди.

При напредналите взеха участие 16 пещерняци и алпинисти, използвайки техниката на единичното въже. Те трябваше да преминат сложно трасе, дълго 55 метра с многократни качвания и спускания по изкуствената алпийска стена.

Състезанието приключи в късния следобед с награждаването на състезателите от председателя на ПК „Казанлък“, г-н Пенчо Пенчев.

Първо място при жените, с време 11:22 минути, зае Десислава Стоянова от СК „Стринава“ – гр. Дряново, следвана от Антония Влайкова – 15:02 минути от ПКСУ „София“ и Китена Топалова – 15:49 минути, също от ПКСУ „София“.

При мъжете интригата за първото място се поддържаше до участието на последния участник. Като най-добро време показа Кемал Рамадан от ПК „Казанлък“ – 4:50 минути и взе първото място, следван от Енчо Енчев с 5:57 минути от ПКСУ „София“ и на трето място Иво Колчаков с 6:53 минути от ПК „Пълдин“.

Напрежение и емоции съпътстваха състезанието от начало до край.

Анатоли Джурмански
ПК „Казанлък“, към ТД „Орлово гнездо“

Снимки от състезанието

Споделяне