Експедиция „Родопи 2019″

Експедиция „Родопи 2019” е естествено продължение на работата на спелео клуб „Пълдин“ в района и експедициите през последните две години. Организирана съвместно с Българската федерация по спелеология, целта и е да се продължи работата по разбърканите данни за пещерите в района. Предходните систематични проучвания през 70-те и 80-те години естествено нямат координати, част от описанията вече не са актуални, а и се откриха доста грешки.

Проведе се в района на град Лъки от 25 до 28 април 2019 г. Лагерът беше разположен на пътя за село Белица както предната година. Участие взеха 32 пещерняка от 6 пещерни клуба. Целите на експедицията бяха продължаване на работата по локализиране на известни пещери в района и търсене на нови. За наша радост, с помощта на всички включили се, добавихме множество нови обекти на картата, изчистиха се питанки от предните години и се набеляза работа за следващи години.

25.04.2019

Първият ден започна с логистика и подготовка на лагера. След предната година имахме готовност за много дъжд. 

Следобеда направихме лекция в туристическия информационен център, където разказахме за пещерите в района и показахме снимки от предните експедиции. Снимките най-много впечатлиха третокласниците, посетили ни след училище. Докато едни разказваха за пещерите, други успяха да свалят координати на няколко обекта от картотеката. Вечерта лагера започна да се пълни.

26.04.2019

Вторият ден започна с повече хора и инструктаж. Имахме позволение от горско стопанство „Кормисош” да навлезем на тяха територия, но трябваше да се съобразим с техните правила. Това щеше да стане в събота, а през днешния ден ни очакваше резерват „Червената стена”.

Локализираха се множество пещери по описания от картотеката и изцяло нови.

Една от тях: Борката откри преспективна пещера с голям студен вход, където се губи водата от дере, но групата нямаше въже за да провери колко под нивото му слиза.

Бургаската група намери карстов извор над бигорната каскада срещу лагера и се опита да го разшири.

Най-голям късмет имаха Венци, Стамен, Стефчо и Денис, които видяха и благополучно се разминаха с мечка. За мечки ни предупреждават от предните години и понеже района е доста див трябва да се внимава.

27.04.2019

След като карстовият извор не ги пуска бургазлии излязоха на обход и намериха по-горен (+300 м денивелация) отвесен вход, за който нямат въже.

Вертикалната пещера от предния ден свърши с блокаж след два пет метрови отвеса. Непосредствено до нея тъкмо се бе отворила друга пещера, първоначално с една педя широк отвор в пръстта, а навътре отвес и красива бяла диаклаза. За съжаление също завърши с блокаж.

Между многото посетени обекти интересно е да се отбележи посещението в Тюфекчийска/пещерата на Петко Войвода. Между иманярските изкопи групата с мечката открива автентична шпага.

Търсенето на пещери в някои от районите не е лесно. Например това описание: „Изходен пункт за пещерата село Белица. Тръгва се по шосето за Лъки. След първия тунел е пещерата. Входа се вижда от ляво на пътя. Пещерата е от дясната страна на пътя на 200 метра преди тунела“.

28.04.2019

Последният ден усилията се насочиха към новата отвесна пещера, кръстена „25.11”, обход на района около нея и изчистване на някои въпросителни в районите от предните дни. Вертикалната пещера ни показа два 15 и 20 метрови отвеса с 20 метров комин посредата. За следващия отвес е нужно още въже и разчистване. Бяха набелязани още няколко обекта и основната група се прибра.

29.04.2019

Време за досъбиране на лагера 🙂

СК „Пълдин” и БФСп благодарят на всички включили се или направили експедицията възможна.

Снимки от експедицията

Споделяне