18-ти международен конгрес по спелеология

Международният конгрес по спелеология (ICS) се провежда на всеки четири години от Международния съюз по спелеология (UIS), за да информира страните членки за най-съвременното състояние на спелеологията по света. На тези конгреси се представят доклади за различните аспекти на спелеологията, включително научни области, технически начинания и културни теми, свързани с пещерите.

Осемнадесетият международен спелеоложки конгрес трябваше да се проведе през 2021 г., но поради пандемията беше отложен за 2022 г. Той се проведе от 24 до 31 юли 2022 г. във Франция. (France, Savoie Mont – Blanc), на брега на най-голямото езеро във Франция – езерото Бурже.

В конгреса, освен организаторите, участваха 1517 спелеолози от 52 страни, сред които имаше представители от Европа, САЩ, Канада, Бразилия, Австралия, Тайланд, България и др. На него бяха приети Индия и Индонезия, като страни – членски на UIS.

Всичките 536 доклада на 1302 автора от всички страни бяха представени на конгреса в 46 полудневни сесии и бяха публикувани в 6 тома от 2336 страници общо (https://uis2021.sciencesconf.org/).

Те са достъпни за сваляне от сайта на UIS.

Част от докладите бяха представени на постерна сесия.

За да бъде приет за публикуване и представяне на Конгреса всеки един доклад е бил рецензиран от двама водещи специалисти в областта (измежду 55 ръководители на симпозиуми и специализирани сесии, координирани от 6-те членове на редакционния комитет на конгреса) и журиран от редакционен съвет, за да се гарантира, че доклада е на най-съвременно ниво и допринася с нови знания за развитието на спелеологията.

Българското участие в Конгреса е отразено тук.

Докладите бяха представени на 20 отделни симпозиума, както следва:

Програмата на всички симпозиуми можете да видите тук:

Освен научните и техническите презентации, конгреса имаше и артистичен елемент.

Проведе се художествен конкурс с организирани изложби  в обособени зали. Това беше възможност за творци от различни страни със специален интерес към пещерите да представят своите идеи, емоции и фантазии за пещерите и пещерните изследвания, използвайки различни изразни средства за създаване на изкуство.

Една от най-впечатляващите изложби, беше тази на Италианското спелеоложко дружество. В нея бяха представени автентични произведения на изкуството, в най-различни стилове. Едни от най-открояващите се произведения бяха: театрална книга „Али Баба и 40 разбойника“ от 1943 г. или „изскачаща книга“ (pop-up book), която беше представена в триизмерният си вариант, с  две илюстрации на пещерата; както и корицата на „Историята на царството на минералите и фосилите“ на Шуберт от 1886 г., отличаваща се с невероятна печатарска техника за цветни изображения, усъвършенствана през 19 век.  

Също така се състоя и фотоконкурс, който беше отворен за всички фотографи, независимо дали са любители или професионалисти, начинаещи или опитни. Той имаше за цел да подчертае красотата и голямото разнообразие на подземния свят и карста.

В рамките на Конгреса имаше заделен един ден само за екскурзии за запознаване на участниците с близките пещери и други забележителности в района около локацията на конгреса. Имаше избор от 10 екскурзии, включително:

  • 6 пещерни екскурзии;
  • 2 екскурзии в райони с интересен повърхностен карст;
  • екскурзия до стария град Лион (паметник на ЮНЕСКО);
  • екскурзия до подстъпите на Масива на Мон Блан, посещение на Шамони с възможност за екскурзия до Пик дю Миди и др.

Проведоха се и много други мероприятия със състезателен характер, едно от които беше състезание по геодезия, като отвъд чистия аспект на конкуренцията, целите бяха: насърчаване на интереса към подземното проучване; признаване съвършенството в геодезията като техническо умение и форма на изкуство; насърчаване обмена на техники и стилове; представяне резултатите от скорошни проучвания и др.

Състоя се също серия от състезания „Спелео олимпиада“, на които спелеолози представиха умения, придобити при практикуването на ТЕВ.

Лауреатите в различните конкурси бяха наградени на гала вечерята, която се проведе на 30-ти юли.

Закриването на Конгреса беше на 31-ви юли, след втората Генерална асамблея и предаването на знамето на UIS на Бразилия, за да организира следващият конгрес, следвайки традицията на UIS ако един конгрес е проведен в Европа следващият да се проведе на друг континент.

Споделяне