13-ти Европейски форум по спелеология

От 26 до 29 септември 2019 г., България бе домакин на най-престижния международен спелеоложки форум в Европа, който се провежда ежегодно в избрана от Европейската федерация по спелеология страна. 

Под мотото „90 години организирано пещерно движение и 45 години пещерно спасяване в България“ форумът осигури голямо разнообразие от презентации, постерни сесии и симпозиуми на теми свързани с изследване на пещери: експедиции, биоспелеология, геология, геоморфология и география на карста, опазване и спасяване. В рамките на 13-ти ЕвроСпелео Форум се проведе и традиционният Национален форум нa пещерняците в България. В партньорство с Български Туристически Съюз (БТС) бе проведен 2-ри симпозиум за благоустроените пещери, след проведен за първи път подобен симпозиум в Австрия през 2018 г.

Бе издадена книга (на английски език) за форума, в която е публикувана кратката история през последните 90 години на организираното пещерно движение в страната, 45 години пещерно спасяване в България, както и абстракти на презентациите от форума.

Освен научните презентации, събитието имаше и артистичен елемент – фотоконкурс и филмов фестивал, които показаха подземните красоти. На публиката бе предоставена възможността да номинира най-добрите творби. Изключително оспорвана бе битката за най-добра фотография. Като най-добра снимка бе отличена „В дългия тунел“ с автор Флориан Бахман, заснета в Grotte de St. Marcel, Ardeche във Франция. Само с 1 глас на втoро място се нареди снимката „Слънчев лъч в пещера от кремък“ с автор Боаз Лангфорд. Творбата има интересна история – заснета е във фосфатна мина в централната пустиня Негев, Израел. Пещерата е открита по време на минни дейности и за съжаление вече е  унищожена. Като спомен остава единствено направената снимка. На трето място е фотографията „Нарушена тишина“, направена в Davorjevo Brezno, Словения с автор Игор Ардети.

За най-добър филм бе избрана продукцията на Португалската федерация по спелеология „Подземна Португалия“, на второ място остана хърватския филм за „Недам яма“, а третата позиция зае пак португалско видео за експедиция в „Източен Тимор“.

Спортно настроените пещерняци премериха сили в своеобразно състезание, което съчетава умения, придобити при практикуване на пещерно дело – „Спелео Олимийски игри“. В индивидуалните надпревари, веднага след старта участниците избират 3 възела от общо 9, без да знаят какво точно избират, след което с вързани очи трябва да направят съответния възел и да го закачат с карабинер на опънато въже. След преминаването на това препятствие могат да си свалят маската и да продължат с пренасяне на прониквачка с 5 кг. за жените и 10 кг. за мъжете през изкуствено изграден тесняк, качващ се на височина от около 5 метра. От там се пускат по тролей, преминават парапет и закрепвания, след което финишират. В отборните надпревари, екипът от 2-ма души трябваше да пренесе общо 6 транспортни торби по същото трасе, като 3 от тях са с тегло 10 кг. а 3 с 5 кг. 

Призовите места при жени, мъже и отборно бяха заети от полския спелео екип. При мъжете на първо място се класира Михал Мачощик (Michal Macioszczyk), на второ Витолд Хофман (Witold Hoffmann), а на трето Боаз Лангфорд (Boaz Langford) от Израел. При жените първо място зае Соня Дудяк (Sonia Dudziak), вторa се класира Станимира Делева, а трета Яна Димова.

В екипното състезание, отборите от по двама души се формираха по жребий на случаен принцип, като имаше и смесени двойки. Първото място заеха: Michal Macioszczyk и Witold Hoffmann, на второ останаха Дино Грознич (Dino Groznich, Хърватия) и Георги Беров, на трето Соня Дудяк (Полша) и Никола Роси (Nicola Rosi, Хърватия).

А на смесената двойка Тома Соларов и Диана Стефанова бе присъден приз за най-добра екипна дейност.  

Акцент от Националния форум по спелеология бе презентацията на Анна Пенчева, посветена на 50 годишнината от проникването до дъното на най-дълбоката по това време пещера в света – Гуфер Берже във Франция. По време на експедицията Ани и Петър Берон достигат до дъното намиращо се на -1122 м. С това Анна Пенчева (по това време с фамилия Тапаркова) става първата жена в света достигнала подобна дълбочина. По време на Националния форум бяха връчени грамоти „Петър Трантеев“, както и значки златен, сребърен и бронзов прилеп на залужили пещерняци.  

Като част от 13-ти ЕвроСпелео Форум бе проведена и предварителна програма от 21 до 25 септември с посещения на пещери в различни части на България. В красивата и все още дива западна част на Родопите, в близост до хижа Орфей, бе лагерът на експедиция Кастракли. Международният екип от спелеолози посети Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Харамийската пещера, Извора на Кастракли и др., както и множество природни забележителности сред които биосферен резерват Кастракли“, Триградско и Буйновско ждрело.

Друга част от предварителната програма включваше посещения на пещери в района на София, сред които най-дългата пещера в страната – Духлата, а също и Темната дупка на Лакатник, Темната дупка на Беренде извор и Елата.

ЕвроСпелео Форумът се проведе в Националния учебен център на Червения кръст, Долни Лозен, София. Организатори на проявата бяха Българска федерация по спелеология и Пещерно спасяване – България от името на Европейската федерация по спелеология, в парньорство с Международен спелеоложки съюз, Национален учебен център на Червения кръст, Български туристически съюз, Фонд научни изследвания, Геологически институт на БАН, Avanture Verticale, магазини за спортна екипировка Алпи и Outsider.

Във форума участваха над 200 пещерняци от 27 страни, сред които имаше представители от Европа, САЩ, Бразилия, Израел, Хонконг.

Статистика

Участници: над 200 от 27 държави и над 30 организации.

Презентации: общо 55, от които 10 постер презентации.

Участници в предварителната програма:

„Кастракли 2019“, Западни Родопи: 50 участници от 8 държави, 21 пещерни клуба, 12 дестинации, 5 дни.

Посещения на пещери в района на София: 4 дестинации; 4 дни; 16 посещения на пещери; всяко едно с около 8-10 души.

Пещерняци, попаднали в РПУ: 2-ма граждани на Великобритания, които се опитаха да Brexit-нат от България през Темната дупка на Беренде извор 🙂

Участници в „Спелео Олимийски игри“: 17 души, от които 15 участници в индивидуалните надпревари и 6 отбора в екипните състезания.

Основен спонсор на наградите за „Спелео Олимийски игри“ – магазин „Алпи“

Снимки, участвали във фотоконкурса: 36

Филми и клипове, участвали във филмовия фестивал: 5

Основен спонсор на наградите за фотоконкурса и филмовия фестивал – магазин „Outsider”

Доброволци, помогнали за провеждането на ЕвроСпелео Форум: 28

Брой отговори на имейли: 689 (от 2-ма доброволци)

Най-много имейли от един и същи човек: 27

Брой отговори на въпроси на място: повече от 2000

Изпито количество бира: над 1500 бутилки

Изпито количество вино: над 70 литра

Брой нови романтични отношения: 5

Брой разводи заради събитието: 0 (ние сме най-добрите !!!)

Споделяне