Защо да чистим?

Защо да чистим? Нали те пак ще изцапат… Защо да говорим за опазване на природата? Нали те няма да чуят… Защо да сме активни? Защото няма „те“ и „ние“ и защото в крайна сметка всички сме част от тая природа. Заради резултати като този, който заедно постигнахме на 14 и 15 ноември.

Няколко ентусиасти от нашия клуб захванаха организацията и за няма две седмици успяха да мобилизират достатъчно хора, за да извозим от района над два тона боклук събран за два дена. Над два тона – това бяха две камиончета. Включиха се пещерняци от Под Ръбъ, Академик и София, и с общи усилия успяхме да извадим боклука от Хубавицата и Дълбоката. Най-хубавото обаче е, че се включиха и местни. В крайна сметка смисълът до голяма степен беше да достигнем до тях. Защото когато те знаят колко е важно да е чисто и пазят, после доста по-рядко ще се налага да правим подобни мероприятия. Знаем, че работата не свършва дотук. Тепърва ще има боклук за чистене, разговори за провеждане, местни за привличане към идеята за една по-чиста природа. Но крачката е направена вече. Пътя е пред нас.

Благодарим на кметицата на с. Карлуково и на община Луковит, които ни съдействаха за организацията на място и за сметоизвозването. Надяваме се занапред да срещаме все по-често такива заинтересовани и активни хора.

Текст: Калинка Асенова

Споделяне