В памет на Трифон Даалиев

На 27 ноември си отиде от този свят изтъкнатия български спелеолог Трифон Даалиев – Трънката, дългогодишен секретар на Българска федерация по спелеология и началник на бившия Аварийно-спасителен отряд, сега Пещерно спасяване.

Роден на 5 декември 1947 г. Трифон Даалиев е една от най-дейните и значими фигури на Българската спелеология и пещерно спасяване. През 1968 г. завършва техникума по полиграфия „Юлиус Фучик”, а през 1979 г. – Националната спортна академия „Васил Левски”. Даалиев е спелеолог и алпинист, старши инструктор по пещерно дело от 1976 г., секретар на Българска федерация по спелеология от 1979 до 2012 г., участник и ръководител на многобройни експедиции в България и по света: Англия, Русия, Румъния, Чехия, Словакия, Словения, Черна Гора, Куба, Албания, Австрия, Франция, Италия, Тайланд, Непал, Индия, Индонезия, Малайзия, Китай, Украйна, Грузия, Полша, Турция, Гърция, САЩ, Канада, Пуерто Рико и др.

Трифон Даалиев участва в картирането на множество пещери в България и чужбина. Ръководи курсове за стажант-инструктори, инструктори и спасители от 1973 г. Той е един от основните двигатели на въвеждането на техниката на единичното въже у нас.

Началник на Аварийно спасителния отряд към Българска федерация по спелеология от 1989 до 2013 г., заместник председател на „Пещерно спасяване“ от 2013 г. до 2017 г., а след това почетен член на организацията. През 1989 г. е избран за секретар, а от 1997 г. за първи заместник президент на Комисията по пещерно спасяване към Международния спелеоложки съюз.

Съавтор заедно с доктор Петър Берон и Алексей Жалов на монографията „Пещери и спелеология в България”, английски и български вариант (2006 г., 2009 г.), която е отличена с трета награда на 15-ти Международния конгрес по спелеология в Тексас, САЩ през 2009 г. Съавтор е и на книгата „Българи в бездните на света” (1986 г.). Автор на многобройни статии за пещерите в български и чуждестранни списания. Съставител на поредица брошури с описания и карти на най-значимите пещери и пропасти. Редактор на поредицата „Български пещери”.

Преди година и половина Трънката представи последната си книга: „Зовът на пещерите – пещерният живот на Трънката и неговите дневници”. Спомените за живота на Трънката по пещерите се превърна в историята на пещерното движение у нас през последните 50 години, като книгата е изпълнена със значими пещерни открития по света и в България, дневници от големи български и международни експедиции, куриози и разкази за истински приятелства.

Трифон Даалиев бе известен и като отличен пещерен фотограф.

За тези, които го познаваха, Трифон Даалиев бе голям Човек и Учител. За тези, които ще се срещнат с него чрез книгите му, той ще бъде Вдъхновение. Десетки пещерни спасители и стотици пещерняци ще са му благодарни за това, което направи за развитието и популяризацията на пещерното спасяване и спелеологията у нас и в чужбина.

До последния си дъх живя с проблемите на пещерното дело и пещерното спасяване у нас. Напусна ни така, както ти си го представяше – изпълнил мисията си на тази земя.

Ще ни липсваш много.

Бъди благословен.

Почивай в мир, Трънка!

Споделяне