Спортно-състезателна експедиция „Балкан”

Спортно-състезателна експедиция „Балкан” се проведе в периода 6-9 април в района на Дряновски манастир – плато „Стражата”.

Любимо наше място е хижа „Бачо Киро” с неповторимата „кака Галя” и нейните вкусотии за хапване. Разположена е в подножието на Стара планина и се стопанисва от местното туристическо дружество „Бачо Киро” – Дряново. Районът изобилства от възможности за приключения и активна почивка сред каньона на двете реки Дряновска и Андъка.

Тук са красивите пещери „Бачо Киро“ и „Андъка“ със забележителните скални венци и места предлагащи прекрасна възможност за различни приключенски спортове.

Спортно-състезателна експедиция „Балкан” се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на спортен клуб „Балкан Адвенчър“ и е част от календарния план на БФСп за 2017 година. Проявата се осъществява с финансовата помощ на Министерство на младежта и спорта.

В нея участваха деца и младежи, завършили курс „Млад пещерняк” или „Пещерняк” на възраст до 18 г. и техни връстници, не практикували спелеология.

Спелео тренингите се ръководеха от квалифицирани инструктори от спортен клуб „Балкан Адвенчър“ и пещерен клуб „Стринава” – Дряново.

Участниците обмениха опит, придобиха и подобриха своите умения, в няколко направления:

  • Връзване на възли, използвани в пещерното дело;
  • Движение и ориентиране в пещера;
  • Движение по въжени системи, използвайки техниката на единичното въжа;
  • Работа с компас и отмерване на азимути;
  • Снемане на данни и картиране на участък в пещера;
  • Оформяне на бивак и лагеруване сред природата.

В края на спортната експедиция се състоя спелео състезание, на което участниците получиха грамоти за активно участие в спортно-състезателната програма. Отличилите се най-добре в класирането получиха и награди.

Снимки: СК „Балкан Адвенчър“

Споделяне