Националното състезание по пещерно-приложни дисциплини „Карлуково 2017”

Националното състезание по пещерно-приложни дисциплини „Карлуково 2017” се проведе в периода 29 април – 01 май 2017 г., край с. Карлуково, Ловешка област и по-конкретно: пред и в пещера „Проходна”.

Освен стандартните технически дисциплини (състезанието по пещерно-приложни дисциплини), беше включено и атрактивното състезание по скоростно изкачване на въже, както и изготвяне на карта на пещера.

В пещерно-приложните дисциплини състезателите бяха разделени в две възрастови групи: с пещерняшки стаж до 5 и над 5 години. Самото състезание се проведе на малкия вход на пещера „Проходна“. Тази година съдиите се бяха постарали и трасето включваше нестандартни предизвикателства, като възходящ тролей, два голеееми пандюла, таванен парапет, възли и т.н. С екологична цел имаше и допълнително условие при пандюла: участниците трябваше да не слизат под определена линия и да не настъпват тревите по скалата. На не-екологичните отбори им бяха отнемани точки. Имаше също и прихващане на пострадал, но не в камбана. След това всеки отбор трябваше да екипира и разекипира собствена система.

От младите пещерняци участие взеха 6 отбора. Победител е отбор „Амазонките“ на Спелео клуб „Мездра“ с участници Анна Василева и Деяна Минева. Второто място е за отбор „Четиривръх“ на Пещерен клуб „Черни връх“, София (Снежана Сапункова и Калин Христов). На трето място се класира отбор „Муу” на ПКСУ „София“ – Полина Караганчева и Станислав Конашев, които само преди месец завършиха курс „Пещерняк“.

В по-старшата група победи отбор „Хиени“ на пещерен клуб „Ъндърграунд“, София  – Живко Генчев и Младен Младенов. Второто място остана за смесения отбор „Пет“ на Диана Неева, ПК „Черни връх“ и Лъчезар Костов, ПКСУ „София“. В тази група имаше още два отбора, които обаче участваха само в някои елементи.

Единият от тях беше отбора с най-голяма средна възраст от 44 години – Борислав Алексиев – Борето (33 г.) от ПКСУ „София“ и Красимир Петков – Гущера (55 г.) от ПК „Студенец“. Те бяха „дисквалифицирани“ заради прекалено бързо преминаване по системата 🙂

Скоростното изкачване се проведе на скалния феномен „Окната“ в пещера Проходна. Височината, която състезателите трябваше да качат бе 32 метра. Състезателите бяха разделени в две групи – жени и мъже, като жените се катереха с 4 кг. багаж, а мъжете с 8 кг. Разрешено беше използването и на крачен самохват. За финал всеки от състезателите удряше камбана, разположена между двете въжета, за да отбележи края на изкачването. Сред мъжете победител стана Симеон Ненков (пещерен клуб „Хелектит“ и ПКСУ „София“) с рекордното време от 1:27 мин. На второ място Владимир Георгиев, ПКСУ „София“ с 2:07 мин, и на трето място Борислав Алексиев, ПКСУ „София“ с 2:18 мин. В дух на спортсментство Владо и Борето отстъпиха наградите си на следващите в класирането Михаил Иванов от ПК „Студенец“, Плевен и Цветан Цветков от СК „Мездра“.

Сред жените победител стана Десислава Йорданова, ПК „Стринава“, Дряново с време 2:48 мин. Второто място бе за Снежана Сапункова, ПК „Черни връх“ с 3:06 и трето място за Диана Неева отново ПК „Черни връх“ с 3:14 мин.

Общо в скоростното изкачване на въже се състезаваха 13 жени и 19 мъже.

За пръв път се организира отделно състезание по изготвяне на карта на пещера. То се проведе в пещера „Чердженица“ с участието на  10 записали се отбора, състоящи се от по двама души.

Приятна изненада още в началото беше големият брой желаещи да се включат в това състезание. Задачата за отборите беше изготвяне на цялостна карта в чернови вид на милиметрова хартия на тази пещера със сложна морфология, като за проверка на точността на измерване бяха фиксирани 4 полигонови точки по главната ос до края на пещерата. За целта отборите разполагаха с компас, лазерна и платнена рулетка за измерванията и с 2 часа за теренната част от състезанието. В крайна сметка успешно завършиха задачата до крайния продукт и бяха класирани 7 отбора. Критериите за оценяване и класиране бяха точност на разположението на 4-те полигонови точки и изчерпателност, прегледност и оформление на картата според стандартите.

Очаквано с цялостни и стандартно оформени карти се представиха отборите с картировачи, преминали националния курс по картиране и научно-приложни методи, което доказа неговата ефективност. Първите две места в класирането с голяма разлика спрямо останалите заеха сборни отбори от картировачи с реален практически опит от експедиции. Младите пещерняци очаквано се затрудниха в оформянето на всички елементи на картата, което правиха за първи път, но показаха умение за работа с измервателните уреди и знания по картирането на пещери, получени в клубовете. Всички участвали в състезанието по картиране видимо се забавляваха с тази често считана за трудна и досадна дейност и това беше най-важният резултат, носещ оптимизъм за бъдещето.

Победители станаха смесеният отбор Диана Неева, ПК „Черни връх“ и Лъчезар Костов, ПКСУ „София“. На второ място се класира отборът на Елеонора Гаврилова, СК „Мездра“ и Стефан Златев, ПК „Варна“, а на трето място отбор „Муу“ Полина Караганчева и Станислав Конашев, ПКСУ „София“.

Имаше и множество поощрителни награди.

Като най-млад участник поощрителна награда получи Деяна Минева от СК „Мездра“, която е само на 14 години, а вече за втора поредна година побеждава със съотборничката си Ани Василева в техническото състезание за млади пещерняци.

Като най-опитен пещерняк бе отличена Яна Йовева от ПКСУ „София“.

А отбор „Четиривръх“ на Черни връх – Снежана Сапункова и Калин Христов, получиха почетните клоун награди, заради цялостния им принос за доброто настроение по време на състезанието. Двамата се бяха постарали и за всеки един етап от състезанието имаха подготвена разнообразна програма, от четене на книга, докато чакаш другарчето си на въжето, до пускане на хартиени самолетчета от „Окната“, подхвърляне на резенчета ябълки на съдиите, окачване флага на клуба и доста други забавни моменти.

Награди получиха и всички деца, които потренираха техниката на единичното въже под вещото ръководство на Антон Парталев и Свилен Делчев. Поради големия им интерес, догодина планираме да проведем състезание и за „млади пещерняци“.

Победителите получиха почетни грамоти от Българска федерация по спелеология и предметни награди осигурени от нашите спонсори: магазини за екипировка Стената, Алпи и Оутсайдер, рафтинг и каяк клуб „Рефлип“, които предоставиха ваучери за рафтинг, както и izlez.com също с ваучери за каяк, къмпинг и колела.

Наградите бяха връчвани от Явор Шопов, председател на БФСп.

Общо в състезанията се включиха над 40 пещерняци от 10 клуба: ПК „Черни връх“ – София, ПКСУ „София“, СК „Балкан адвенчър“, ПК „Ъндърграунд“ – София, ПК „Студенец“ – Плевен, СК „Мездра“, ПК „Стринава“ – Дряново, ПК „Варна“, ПК „Хеликтит“ – София, ПК „Луцифер“ – Търговище, както и ученици от училището за планински водачи в Черни осъм.

С най-много отбори, цели четири, се представи ПК „Черни връх“.

Състезанията преминаха в спортсменски дух с много забава и взаимопомощ, характерни за пещерното дело.

Пълен списък с класирането

[su_spacer]

[su_spacer]

[su_spacer]

[su_spacer]


[su_spacer]

Тийзър на филмчето за състезанието, създаден от Ваньо Кръстев по инциатива и финансово подпомогнат от спортен клуб „Балкан Адвенчър“.

Снимки от състезанията: Георги Гюров и Иво Тачев 

Споделяне