Експедиция „Шеган 2013“

64 метра дълбочина – все още дълбочинен рекорд в България

Между 31 юли и 09 август 2013 г. се провежда поредната пещерно-водолазна експедиция на клуб „Студенец“, Плевен в Албания. Цели на експедицията: да се продължат проучванията в един от най-големите албански карстови извори „Шеган“ и да се набележат бъдещи проекти.

По време на експедиция Орлин Колов – Фори и Александър Киров достигат -64 метра дълбочина в карстовия извор „Шеган“, Шкодра.

Температурата на водата е 10 градуса по целзий, а видимостта е от около 8 м. При това не чисто вертикална дълбочина, а продължително проникване, съпроводено с екипиране на галериите. Това до момента е най-голямата достигната дълбочина в подводна пещера от българи. Предишното постижение е на Красимир Петков (Гущера) и Ивайло Вълчев (Ръфа) от 52 метра дълбочина през 1992 г. в същия извор. И двамата са от пещерен клуб „Студенец“, Плевен.

През 2013та година експедицията започва с главната набелязана цел – извор „Шеган“, който е разположен на 30 км. от гр. Шкодра и подхранва водите на голямото Шкодренско езеро. В рамките на 3 дни Фори и Алекс правят 3 гмуркания. Първият ден проучванията достигат до дълбочина от 30 м, при което се подменят стари и изпокъсани помощни въжета. Вторият ден е увенчан с успех: достигат до нова дълбочина от 57 м. А при третото гмуркане дори надминават собствените си очаквания, като достигат 64 метра дълбочина. Освен това Орлин Колов – Фори и Алекс Киров правят карта на тази част от подводната пещера.

През следващите дни проучват съседен наводнен въртоп, в близост до „Шеган”, но там дълбочината се оказа едва 12 м. Експедицията продължи и в Южна Албания с гмуркания в извор „Синьото око“ до 12 м дълбочина и в друг перспективен извор до гр. Гирокастър. В него достигат до 32 м дълбочина, като галерията продължава много обещаващо при отлична видимост и огромни размери.

По време на експедицията, участниците извършват проучвателни гмуркания общо в четири извора.

Експедицията се осъществява с помощта на: Туристическо дружество „Кайлъшка долина“, ПИК 300О – вносители на алпийска екипировка PETZL и BEAL, DiveTec – вносители на водолазна екипировка и на Българска федерация по спелеология.

Всички снимки от експедицията

Споделяне