Покана за пещерна експедиция „Орлова чука 2019“

Пещерняците от СК „Приста“ – Русе, със съдействието на БФСп, организират традиционната пролетна спелео експедиция в пещерата „Орлова чука“, на 11, 12, 13 и 14 април /четвъртък – неделя/.

Проявата е включена в календарния план на федерацията и тази година форматът ще бъде експедиция, а не сбор, както през последните няколко години.

По време на събитието ще има разнообразие от пещерняшки активности – проучване и търсене на нови части и картиране в „Орлова чука”, обходи и сверяване картите на съседните няколко пещери, тренировка на скалите на ТЕВ за курсисти.

Един от акцентите ще  бъде  състезанието за скоростно изкачване по въже, което клубът организира за поредна година.

Като съпътстваща програма се предвиждат посещения на културни и исторически забележителности в ПП „Русенски Лом“ и еко акция.

Планът на експедицията включва:

  • Работа в пещерите „Орлова чука“, „Ал. Блажев“, „Малай дупка”, „Новата чука”, „Урум понар”, „Хубавицата”, „Диаклазата” и др. За вертикалните участъци домакините осигуряват общата екипировка, а всеки участник си носи лична екипировка за проникване в пещери.
  • Състезание – Контест на въже 30 м за време – кръг от тазгодишния международен спелео контест.
  • Вечерите ще има прожекция на снимки от Балканския фото конкурс „Пещерите и ние“ и на спелео клипове и филмчета.
  • Посещение на пещерата-светилище „Водната“, до близкото с. Табачка.
  • Възможност за посещение на археологическия резерват „Средновековен град Червен“, Ивановските скални църкви /обект на ЮНЕСКО от световното културно наследство/ и Басарбовския манастир „Св. Димитър Басарбовски“ /светецът е покровител на гр. Букурещ/

Паралелно с участниците в експедицията ще работи и еко група за прочистване на пътеките от храсти и клони в района към с. Пепелина, по брега на Черни Лом, към пещерите „Орлова чука” и „Ал. Блажев“.

Палатковият лагер ще бъде разположен в боровата горичка над пещерата. На мястото има хижа, павилион скара-бира, чешма, WC. До пещерата се достига по пътя от гр. Две могили към Иваново, на 8 км от Две могили, в края на асфалтирано и обозначено дясно разклонение.

В експедицията могат да участват както пещерняци, така и курсисти. Необходима е съответната застраховка и декларация за здравния статус на участващите.

Домакините осигуряват за вечеря топла храна, а сутрин чай и кафе.

За заявки и въпроси: speleoclub.prista@gmail.com или на тел: 0888 22 12 34.

Сашо Попов, Председател на СК „Приста“ – Русе

Споделяне