Покана за експедиция „Тененгебирге 2018”

Експедиция „Тененгебирге 2018“ година ще се проведе в периода: 26 август – 16 септември 2018 г.

Организатори са Българска федерация по спелеология и Пещерен клуб и спелео училище „София“.

Сред набелязаните експедиционни цели са:

  • Продължаване на проучванията в пещера S20 (открита през 1983 г. и проучвана до -526 м, като не е достигнато дъно;
  • Прекартиране и търсене на нови части в S01 (-584 м) и S02 (-460 м), тъй като няма изцяло запазени данни;
  • Проверка и картиране на потенциални входове на пещери;
  • Прекартиране на известните вече пещери започващи с S, за които няма запазени данни.

Всички желаещи за участие в експедиция „Тенегебирге 2018”, моля, да попълнят коректно приложения регистрационен формуляр и да го върнат до 10 август (петък) на ел. поща: bfs@speleo-bg.org

Данните в регистрационния формуляр са необходими за застраховки на участниците и разрешителни за работа на територията на природен резерват „Тенегебирге“.

Условия за участие и финансиране

Експедицията е включена в международния календарен план на БФСп и има одобрено финансиране, в което влизат: обща екипировка за проникване и изследване на пещери, храна, обща аптечка и др. консумативи за периода на експедицията.

Не влизат пътните разходи на участниците от България до Австрия и обратно. Средно пътните разходи са около 150 лв. на човек.

От 23 до 26 август в Австрия (Ebensee) ще се проведе 12-ти Европейски спелео форум. Мястото е сравнително близо до Тененгебирге. Началната дата на експедиция „Тененгебирге 2018“ е съобразена с провеждането на Европейския спелео форум, така че всеки желаещ може да посети първо форума, след което да се включи към експедицията. Повече информация за 12-ти Европейски спелео форум, място, програма, условия, регистрация и т.н. може да видите на уеб сайта на организаторите: www.eurospeleo.at

Предварителен план

Отпътуване от България – допълнително уточняване на дати според желаещите да посетят Евро спелео форума, коли и т.н.

26 август – пристигане в изходния пункт – селцето Обершефау.

27 – 29 август – подготовка на багажа за пренасяне към базов лагер, изнасяне на багаж и подреждане на базов лагер, начало на проучвателните дейности.

30 август – 12 септември – експедиционна дейност: проучване, изследване, картиране на пещери.

13 – 15 септември – разекипиране на обектите, сваляне на багажа към Обершефау.

15 септември – приключване със свалянето на багаж, пране на инвентар.

16 септември – отпътуване към България.

Забележка: В зависимост от окончателния брой участници и датите, за които ще се включат, експедицията може да бъде проведена за две седмици т.е. до 9-ти септември.

Допълнителна информация

Участниците трябва да си подготвят подходяща екипировка за базов лагер и за работа в студени, алпийски пещери с течаща вода. Имайте предвид, че температурите в изследваните пещери варират между 0 и 3 градуса.

На повърхността температурите може да достигат до 30 градуса през деня и да паднат до отрицателни стойности нощно време. Може да има проливни дъждове, ветрове и дори сняг, както се случи по време на експедициите през 2014-та и 2015-та година, а и през 80-те години.

Експедиция „Тененгебирге 2018“ се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на Пещерен клуб и спелео училище „София”, и е част от международния календарен план на БФСп за 2018 година. Проявата се осъществява с частичната финансова подкрепа на Министерство на младежта и спорта (ММС) по „Програма за развитие на спорта за всички за 2018 г.“.

Снимки от експедиция Тененгебирге 2017:

Споделяне