Обръщение на Европейската федерация по спелеология

Само за кратко време ежедневието в повечето страни по света коренно се промени в резултат на разпространението на коронавирус COVID-19. Кафенета, магазини и училищата са затворени. Полети, празници и дейности от всякакъв вид се отменят или забраняват, а някои граници са затворени за преминаване. Близките контакти трябва да бъдат значително намалени или избягвани, а някои страни са поставени под карантина. Всички тези мерки са с цел да се пресече разпространението на коронавируса и да се поддържа качеството на нашето здравеопазване. Мерките оказват влияние върху практикуването на пещерното дело / спелеологията под каквато и да било форма.

Спелеоложките федерации от различни страни като Австрия, Белгия, Франция, Италия и Испания призовават своите членове да не предприемат никакви форми на пещерни дейности, включително катерене, каньонинг или гмуркане и да останат у дома. Не само за избягване на преки контакти между хората, но и за намаляване вероятността от спасителни дейности, които биха допълнително утежнили вече претоварените обществени и здравни услуги. Освен това в различни страни спортните и развлекателни дейности са забранени със закон за следващите седмици.

Затова Управителният съвет на Европейската федерация по спелеология FSE настоятелно препоръчва на пещерняците да преразгледат своите пещерни дейности и събития и да следят медиите, защото ситуацията се променя всеки ден. Това, което е позволено днес, може да се окаже забранено утре.

Моля, спазвайте мерките, предприети от всяка една страна.

Бюрото на FSE се надява, че всички пещерняци и пещерни организации ще имат смелостта да издържат на този труден период, който предстои, и се надяваме да Ви видим сигурни и стабилни след тази криза. Преценявайте отговорно и действайте със здрав разум.

Последствията от Вашите действия афектират не само на Вас, но и на хората около вас.

С най-добри пожелания,

Членове на УС на Европейската федерация по спелеология FSE

Споделяне