Пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на Израел

Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света

Осем български пещерняци ще участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел. Експедицията ще се проведе от 21 февруари до 4 март 2019 г.

Под мотото „Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света“, експедицията обединява усилията на участниците в изготвяне на съвременна карта на солната пещера „Малхам“, в опит да стане най-дългата солна пещера в света.

Към момента най-дълга солна пещера е „Три Ен“, намираща се в Иран, с дължина от 6580 м по карта от 2006 г. и изместила Малхам от първото място. Картата на Малхам датира от 80-е години на миналия век и е с дължина от 5685 м, резултат от проведена мащабна италианска пещерно-изследователска експедиция в района.

През януари 2018 г. се проведе първа международна експедиция, първата с подобен мащаб след тази от 80-е години. В проявата участваха шестима български пещерняци, като това бе и първа българска пещерна експедиция в Израел. Резултатът от проучванията показа, че пещерата Малхам е сложна лабиринтна система с над 10 входа и множество галерии, разположени на няколко нива. По време на експедицията беше изготвена карта на около 5,5 км участъци от пещерата, без да са отразени стари известни части. Бяха открити и нови нейни входове и галерии.

Всичко това ни кара да вярваме, че след края на експедицията през 2019 г. пещерата Малхам ще стане първа по дължина сред солните пещери в света. 

Българският екип е в основата на изготвяне на карта на пещерата посредством употребата на нови съвременни методики за електронно картиране.

Изглед към Мъртво море

Планината Содом е разположена по протежение на югозападната част на Мъртво море. Самото Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни забележителности, намиращо се на около 430 метра под нивото на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата. Със скромните си размери от около 11 км дължина и 2,5 км широчина Содом се явява изключителен геоложки феномен: освен някои тънки слоеве от мрамор, варовик и други минерали, тя е изцяло изградена от сол. Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината площ на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на около 226 метра от Мъртво море. Въпреки нарастването си с около 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското ниво.

До този момент в планинта Содом има известни около 150 пещери и всяка година се откриват нови.

Солни кристали

Експедицията се организира от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише „София“.

Участниците от българска страна са от Пещерен клуб и спелео училише „София“ и Студентски пещерен клуб „Академик“. Международният екип включва пещерняци от Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и Израел.

„БЪЛГАРИЯ ЕР” е официален партньор и превозвач на българските участници в експедицията.

Експедицията се подпомага от Българска федерация по спелеология, Министерство на младежта и спорта, Европейска федерация по спелеология, Aventure Verticale, Korda’s, Scurion.

Участниците от България в експедицията:
Антония Влайкова, Пещерен клуб и спелео училище „София“, ръководител на българския екип от експедицията
Александър Янев, Студентски пещерен клуб „Академик“
Анри Хаздай, Студентски пещерен клуб „Академик“
Боян Шанов, Студентски пещерен клуб „Академик“
Енчо Енчев, Пещерен клуб и спелео училище „София“
Китен Топалов, Пещерен клуб и спелео училище „София“
Юлия Янева, Студентски пещерен клуб „Академик“
Яна Йовева, Пещерен клуб и спелео училище „София“

Експедиция „Израел 2019“ е част от МСК на БФСп за 2019 година и се финансира частично от Министерство на младежта и спорта (ММС) по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Снимки от експедицията, проведена през 2018 г.

Споделяне