В памет на Сашо Гунешки

С голямо прискърбие научихме, че ни е напуснал Сашо Гунешки, човек с изключителни заслуги за организираната спелеологията в България. 

Сашо Гунешки
Сашо Гунешки

Роден в град Троян на 4 май 1946 година.

В продължение на няколко десетилетия практикува пещерно дело, туризъм, алпинизъм, ски и колотуризъм. Завършил е курсове за инструктори по туризъм, за планински спасители, за инструктори по пещерно дело, за спасители в пещери и пропасти, за инструктори по ски туризъм. Има зад гърба си стотици прониквания в пещери, десетки пъти е ръководил спасителни акции в пещери и пропасти, десетки километри са изследваните и картирани от него пещерни галерии. 

Сашо бе един от най-добрите и най-опитните инструктори по пещерно дело в България. В продължение на 18 години той оглавява клуба по спелеология при ТД „Приста” – Русе. През този период провежда 23 курса за обучение на нови пещерняци. Бил е главен ръководител на десетки клубни и републикански пещерни експедиции. Организира и ръководи експедиции в Полша и Румъния, а участията му в републикански и международни експедиции са няколко десетки.

Признание за неговите заслуги за развитието на пещерното дело у нас са отличията, с които е удостоен – бронзов, сребърен и златен прилеп /отличие на Българската федерация по спелеология/, званието „Отличник на БТС” и най -високото отличие на БТС – медал за заслуги „Алеко Константинов”.

Сбогом, Сашо!

Споделяне