Поздравителен адрес

Скъпи приятели,

Чест и удоволствие за мен е да ви поднеса приветствията на Българската федерация по спелеология по повод честванията на 10 годишнината на пещерен клуб Под Ръбъ.

Вашият юбилей е също и юбилей на българската спелеология. Вие имате съществени приноси към Българската спелеология, като за тези 10 години постигнахте изключителни постижения в проучването на пещерите в България.

Със самоотвержен труд, с лишения и собствени средства вие постигнахте това, което не бе постигнал никой от нас – успяхте да продължите, да проучите и да картирате пещера по-дълбока от 500 метра.

Вие показахте на всички наши пещерняци как с нестихващ ентусиазъм и упоритост може да се продължи проучването на неизвестни нови части на една пещера, докато тя не стане най-дълбоката в страната. Вашият труд направи България още по-атрактивна дестинация за пещерен туризъм и вертикална спелеология.

Вие стигнахте до тук с цената на много натъртвания, синини и раздрани гащеризони, през много дълги и чепати тесняци в многодневни подземни експедиции с по няколко подземни биваци. Тези лишения не спряха вашият устрем към новото и неизвестното и донесоха лаври и слава за вашия роден край.

Вие успяхте да привлечете за вашето дело много съратници и съмишленици от различни пещерни клубове. Всички те се обединиха с вас за да постигнете големи успехи и да стигнете до подземни красоти, каквито бяха невиждани у нас до сега.

Дълбок поклон пред Вас, пред вашето дело и вашите успехи!

Председател на Българската федерация по спелеология,
Доц. д-р Явор Шопов

Споделяне