Покана за участие в експедиция „Кастракли 2019”

Спелео клуб „Пълдин”, Пловдив кани всички желаещи пещерняци да вземат участие в експедиция „Кастракли 2019”. Тя ще се проведе в периода 21-25 септември в района на резерват Кастракли, Триградско и Буйновско ждрело.

Палатковият лагер ще е разположен пред хижа Орфей, 41.707892, 24.300995 WGS84.

Желаещите могат да нощуват в хижата срещу 15 лева. До хижата може да се стигне с лек автомобил от село Борино, като последните 2.5 км не са асфалтирани.

Цели и задачи на експедицията

  • Разчистване на въртоп „Картофената нива“, който вероятно е вход към голяма непроучена част от системата на пещерата „Извора на Кастракли“.
  • Работа в новооткритата пещера „Осово Гняздо“.
  • При подходящи условия ще се направи опит за преминаване на дънният сифон в пещера „Извора на Кастракли“ с водолазно оборудване.       
  • Търсене на нови пещери в района.           
  • Атрактивна част от проявата ще бъде провеждането на спортно състезание.
  • Предвидени са трекове и запознаване с природните забележителности: „Ягодинска пещера“, „Дяволското гърло“, Биосферен резерват „Кастракли“, Триградско и Буйновско ждрело.

Условия за участие

В експедицията могат да участват неограничен брой пещерняци. Участниците трябва да имат валидна застраховка злополука с минимално покритие от 1000 лв., както и да са клинично здрави.

За непълнолетните е необходимо разрешение от родител.

Всеки участник в експедицията трябва да попълни on-line регистрационния формуляр или да заяви участие на: sk.paldin@gmail.com, Лъчезар Ковачев – 0885999788, Александър Стоев – 0899123492, Борислав Бориславов – 0889454770.

Организаторите осигуряват въжета и съоръжения за екипиране на основните обекти за работа, както и за състезателното трасе. Ще бъде осигурена топла вечеря. Участниците осигуряват сами личната, бивачна и спелео екипировка.

Допълнителна информация за програмата на събитието може да намерите на страницата на Евро Спелео Форум 2019.

Моля следете събитието ни във Facebook поради усложнената епидемологична обстановка във връзка с африканската чума по свинете и достъпа ни до защитените горски територии в района на резерват „Кастракли”.

Проявата е част от Държавния спортен календар на БФСП за 2019 г. и се финансира частично от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички” за 2019 г. както и част от предварителната програма на Евро Спелео Форум 2019.

Споделяне