Национален форум по спелеология

От 26 до 29 септември 2019 г., България бе домакин на най-престижния международен спелеоложки форум в Европа, който се провежда ежегодно в избрана от Европейската федерация по спелеология страна. 

Под мотото „90 години организирано пещерно движение и 45 години пещерно спасяване в България“ форумът осигури голямо разнообразие от презентации, постерни сесии и симпозиуми на теми свързани с изследване на пещери: експедиции, биоспелеология, геология, геоморфология и география на карста, опазване и спасяване.

В рамките на 13-ти ЕвроСпелео Форум се проведе и традиционният Национален форум нa пещерняците в България. В партньорство с Български Туристически Съюз (БТС) бе проведен 2-ри симпозиум за благоустроените пещери, след проведен за първи път подобен симпозиум в Австрия през 2018 г.

Акцент от Националния форум по спелеология бе презентацията на Анна Пенчева, посветена на 50 годишнината от проникването до дъното на най-дълбоката по това време пещера в света – Гуфер Берже във Франция. По време на експедицията Ани и Петър Берон достигат до дъното намиращо се на -1122 м. С това Анна Пенчева (по това време с фамилия Тапаркова) става първата жена в света достигнала подобна дълбочина.

По време на Националния форум бяха връчени грамоти „Петър Трантеев“ на залужили пещерняци, както и значки златен, сребърен и бронзов прилеп за заслуги. 

Националният форум по спелеология се проведе в Националния учебен център на Червения кръст, Долни Лозен, София. В националния форум участваха над 100 души от цялта страна.

Споделяне