Георги Райчев – In Memoriam

Един родопски Змей ни напусна тези дни без време. Отиде си Георги Райчев, последовател на именития си баща като спелеолог, председател на клуба „Студенец“ (от 1986 г.) и уредник в Музея по спелеология в Чепеларе.

Гошо беше участник в много експедиции по пещерите, и у нас, и в други страни (Албания, Туркмения и др.). Роден през 1953 г., той завърши география и активно се включи в многото акции на чепеларци, в пещерни конференции, в благоустрояването на родопските пещери, написа редица статии, беше редактор на бюлетина „Българска спелеология“ (1989-1991), съавтор на книгата „Ягодински карстов район“ (1983) и на юбилейното издание „50 години пещерно дело в Чепеларе“ (2002).

Ръбат и критичен родопчанин като баща си, Гошо Райчев беше един от нас и Българската федерация по спелеология скърби за безвременната му кончина.

Същевременно очакваме от посятите от Димитър и Георги Райчеви семена да изникне ново поколение пещерняци, което да възроди славата на едно от най-забележителните огнища на българската спелеология!

Петър Берон,
Почетен председател на БФСп

Споделяне