Покана за участие в Национално състезание за купа „Казанлък 2018″

По случай честването на 50-тата годишнина от създаването на Пещерен клуб „Казанлък“, в гр. Казанлък ще се организира и проведе Национално състезание по пещерно-приложни дисциплини за купа „Казанлък 2018“.

Състезанието ще се проведе по време на традиционния Фестивал на розата.

Проявата се организира съвместно от Пещерен клуб „Казанлък“ и Българска федерация по спелеология с частичната финансова подкрепа на Министерство на младежта и спорта, туристическо дружество „Орлово гнездо“, магазин Алпи и магазин Стената. Партньор на състезанието е община Казанлък.

Време и място на провеждане

Състезанието ще се проведе на 26 май 2018 г., (събота) от 12 часа на изкуствената алпийска стена, намираща се на ул. „Капрони“ № 1 (в северната част на града до Младежкия дом).

Желаещите да се включат в проявата могат да премерят сили в две отделни състезания: за начинаещи и за напреднали. Състезанията са индивидуални, като в това за напреднали ще има отделно класиране за жени и мъже.

Включени дисциплини в Национално състезание за купа „Казанлък 2018“

Състезание за напреднали – скоростно преминаване на екипирани въжени системи, включващи елементи, използвани при проникване във вертикални пещери:

 • изкачване (до височина 10 м) с едно междинно прехвърляне;
 • хоризонтален парапет (с 2 закрепвания);
 • слизане до 6 м през пандюл;
 • изкачване на класика със самоосигуровка (отново до 10 м);
 • преминаване през парапет (с 3 закрепвания);
 • слизане по стълба със самоосигуровка.

Обща дължина на трасето около 60 метра.

Състезание за начинаещи – демонстрация, обучение и първи стъпки в пещерното дело, включващи:

 • скоростно изкачване на десетметрова пещерна стълба, с горно осигуряване;
 • скоростна направа на пет възли: котвен, стреме, тъкачески, рифов и осмица;

Условия за участие

В състезанието за напреднали имат право да участват пещерняци, алпинисти и обучаващи се по изброените видове спорт, владеещи добре Техника на единичното въже (ТЕВ).

В състезанието за начинаещи могат да се включат всички хора, изразили желание за участие в проявата.

Необходими документи за участие

Участниците в състезанието за напреднали е необходимо да представят следните документи:

 • Медицинско удостоверение за преминат предсъстезателен медицински преглед или да подпишат декларация, че са преминали подобен преглед и участват на своя отговорност в състезанието;
 • Застраховка „Злополука“ обхващаща дейностите по проявата, без ограничение на лимита на застраховане или да подпишат декларация, че имат сключена такава.
 • За участниците ненавършили 16 години е необходима и декларация от родител или настойник, че е съгласен детето му да се включи в състезанието.

Участниците в състезанието за начинаещи е необходимо да заявят писмено желание за участие, без да представят допълнителни документи и да отговарят на определени условия.

Предварителна програма

От 10:00 до 11:30 часа – Откриване на проявата и регистрации за състезанието;

От 11:30 до 12:00 часа – Техническа конференция, провеждане на инструктаж за безопасност, теглене на жребий за поредността на участниците;

От 12:00 до 17:00 часа – Провеждане на състезанието по отделните дисциплини;

От 17:00 до 17:30 – Обработка на резултатите;

18:00 – Награждаване.

Награди

На най-добре представилите се от първо до трето място (мъже и жени) в състезанието за напреднали ще бъдат връчени купи и медали, както и материални награди, осигурени от нашите спонсори. За участниците са предвидени грамоти и юбилейни тениски по случай 50 години от създаването на пещерен клуб „Казанлък“.

Участниците в състезанието за начинаещи ще получат грамоти и поощрителни награди от първо до шесто място.

Наградите са осигурени от организаторите и спонсорите на състезанието – Туристическо дружество „Орлово гнездо“, Българска федерация по спелеология, магазин Алпи и магазин Стената.

Стартова такса за участие в състезанието за напреднали – 4 лв. Таксата ще се събира в деня на състезанието от пещерен клуб „Казанлък“.

Споделяне