Есенен тренировъчен лагер-сбор на Пещерно спасяване

Пещерно спасяване организира международна тренировка за всички свои членове и пещерни спасители от други страни, във връзка с домакинството на 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване, която ще се проведе в София от 5 до 8 октомври.

Тренировката ще се проведе в района на с. Комщица, общ. Годеч в периода 28 септември – 1 октомври (четвъртък – неделя).

Цели

Провеждане на учебно-тренировъчни акции в набелязаните пещери. Подобряване на комуникацията при провеждане на акции с пещерни спасители от други страни. По време на тренировъчните акции ще се тества и безжична комуникация с дигиталното радио Никола 3, което ще бъде предоставено от British Cave Rescue Council (BCRC).

Предвидени пещери

Голямата Балабанова – лабиринтна хоризонтална пещера с дължина 3351 м и дълбочина -126 м. В нея има разнообразие от широки и тесни галерии, прагове, зали и тесняци.

Граничарската – вертикална пещера дълбока около -70 м. Състои се от няколко малки отвеса разделени с площадки, като в първия отвес вероятно тече вода.

Право и условия за участие

Спасителите, които ще вземат участие в тренировката, в срок до 20 септември (сряда) да потвърдят на електронна поща: jonson@pk-sofia.com, info@caverescue.bg или на телефон: 089 979 21 45 – Никола Дончев, Джонсън.

Желателно е да участват спасители от всички градове в страната.

Специализираната екипировка за спасяване ще бъде осигурена от Пещерно спасяване.

Личната екипировка да включва: лична екипировка за ТЕВ, екипировка за проникване в пещери и пропасти (гащеризон, осветление и т.н.); бивачна екипировка: палатка, шалте, спален чувал, кухненски комплект за хранене.

Пътните разходи са за сметка на участниците.
Храната е осигурена от Пещерно спасяване.
Спането е на бивак на поляната пред изоставената застава.

Местоположение

Село Комщица, община Годеч, поляната пред изоставената застава.

Мястото е достъпно с лек автомобил.
GPS: 43°08’03.4″N 23°00’45.8″E

Всички, които имат желание да вземат пълноценно участие в международната тренировка, трябва да пристигнат на 28 септември 2017 г. на поляната пред изоставената застава.

Програма

Програмата ще бъде направена след обработването на получените заявки.

Есенният тренировъчен сбор на „Пещерно спасяване” се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на „Пещерно спасяване” и е част от държавния календарен план на БФСп за 2017 година. Проявата се осъществява с частична финансова помощ на Министерство на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички за 2017 г.“.

Споделяне